Schijnvliegveld
De Kiek
Hier was heide waar al vroeg archeologisch vondsten werden gedaan. Doktersfamilie Kieckens koopt dit van domeinen en start ontginning van 1861. Bij verkoop enkele decennia later wordt dit Kieckensmast genoemd. Het gebied is nu bekend als de Kiek.
In het begin van de Tweede Wereldoorlog realiseerden de Duitsers hier Scheinflughafen Kamerun (SF37). Door schijnvliegvelden in te richten, willen de Duitsers vijandelijke vliegers verleiden om daar hun bommen op te droppen, in plaats van op het werkelijke doel. Het was de bedoeling dat de geallieerde piloten De Kiek aanzagen voor het echte vliegveld Gilze-Rijen. Het schijnvliegveld lag net als Gilze Rijen immers ook nabij een spoorlijn, een rechte doorgaande weg en in de buurt van een dorp. De heide werd afgestoken in de vormen van startbanen, één grote van 1 kilometer lang en twee kleinere. Aan het einde van de startbaan stonden nepvliegtuigen, houten geraamtes met zeildoek daarover en lijkend op Duitse toestellen. ’s Avonds ging de verlichting aan en werd het vliegtuig met een lier over rails getrokken.
Ten oosten van het schijnvliegveld werd in het bos / heidegebied een grote letter N uitgestoken, de N van Notabwurfplatz. Duitse bommenwerpers die om de een of andere reden hun bommen niet boven Engeland hadden kunnen deponeren, mochten i.v.m. het gevaar niet landen op Fliegerhorst Gilze Rijen. Zij zagen vanuit de cockpit de N en lieten hun bommenlast los met het gevolg dat het nu in dit gebied bomvol ligt met bomkraters. De nabij gelegen oude abdijhoeve Leeuwerckeneijk moest het al snel ontgelden. Ook werd het nabijgelegen Brakel hevig gebombardeerd in 1943, waarbij slachtoffers te betreuren vielen.
Na de oorlog legden de Engelsen er asfaltwegen aan en in 1952 werd het een soort depot van vliegveld Gilze-Rijen en later munitiecontrole. De ronde van de Kiek was een jaarlijks wielerwedstrijd en werd eerst op en vervolgens om het terrein gereden, maar later werd dit verlegd naar Oude Tilburgsebaan, Schellestraat en Looneind. In 1967 komt op de Kiek de Verbindingsdienst van de Nederlandse luchtmacht met zodanige werkgelegenheid dat er mede door de nodige ‘import’ 64 huizen in de aan te leggen Molenwijk in Alphen worden bestemd voor personeelsleden en hun gezinnen..
Stichting De vrienden van de Kiek heeft in 2019 het schijnvliegveld weer tot leven gebracht tussen het fietspad de oude spoorlijn het Bels Lijntje en de oude Tilburgse baan. Bezoek de bunker en ontdek het vliegtuig midden in het bos!
Waar te vinden: Oude Tilburgsebaan (of via fiestpad Bels Lijntje) 51°30’06.8″N 4°59’26.9″E
Bronnen/meer lezen:
- Eijck, Jan van en Piet Wierckx (2005) de Kiek een onheilspellend vliegveld in de Runstoof jaargang 28.1&2
- Beex, Bart (2019) Schijnvliegveld de Kiek in verhaal & beeld
- Schijnvliegveld De Kiek
- Duitse Bunker en Schijnvliegveld Riel – Riel – TracesOfWar.nl
- Schijnvliegvelden – BHIC