Kruisbeeld op Terover
Terover, van oudsher het grootste gehucht van Alphen, had veel om uit te groeien tot een zelfstandig dorp: zoals cafés, winkeltjes en een smidse. En tussen ~1570 en ~1670 was er zelfs een schooltje of op zijn minst een onderwijzerswoning ter plaatse waar nu de woning op Terover 1 staat. Maar er was geen kapel.
Wel was er een Sint Anthonislinde aan het begin van het Hondseind rechts, genoemd aan het begin van de 17e eeuw. Sint Anthonis is onder meer de beschermheilige voor varkens en huisdieren, maar ook tegen de pest en ziekten. Zijn attribuut is een bel.
Hoogstwaarschijnlijk is het deze linde, waaraan Binck refereert als de beruchte koortsboom, waarin een klokje zat (van de Sint Jan kapel bij hof ter Brake). Als iemand koorts had, bond men om de arm een bundeltje stro. Het stro werd na enkele uren losgemaakt en tegen de boom gewreven. Tegelijkertijd werd het klokje geluid om zo de koorts over te dragen aan de boom.
Volgens Binck werd het klokje door een pastoor in de pastoriehoef gehangen (dus vóór 1839) en kwam het vervolgens in de pastorie in het dorp. Binck schonk het aan de sint Martinuskapel op de Druisdijk. De Klokkestraat en de inmiddels verdwenen Klepperstraat herinneren wellicht nog aan het klokje in de boom.
Pas op 12 oktober 1991 wordt op de nabijgelegen splitsing Terover / Hondseind een kruisbeeld geplaatst. Een van de twee kruizen die de Rielse boerenbond liet maken bij het 50 jarig bestaan in 1951 en vele jaren lagen te verstoffen. De andere staat op het Riels hoefke.
Waar te vinden: hoek Hondseind – Terover
51.473550, 4.970806
Bronnen/Meer lezen:
- Swart, E.A.A.M, de (2013) Bewonersgeschiedenis Terover