Chaamse hoen
In 2001 werd de Chaamse Hoender club opgericht met als doel het in stand houden van de “Kaamse Kiep.” Een mijlpaal voor de liefhebbers om dit ras te behouden, want de kip was bijna uitgestorven.
In 1917 was de kip nog erkend door de Nederlandse hoenderclub: “een statige hoen, met een brede diepe borst, een rode kam die bij de hen naar één kant omvalt. De ogen zijn oranje en de poten leiblauw.”
Hoever de Chaamse hoen als eigen ras teruggaat in de tijd, heeft ruimte voor speculatie. Zo zou prins Maurits (1567-1625) de kip roemen. De broeders van de abdij van Tongerlo introduceerde bij de ontginning vanaf de 13e eeuw al landbouw- en veeteelttechnieken aan de lokale bevolking. Nog eerder schijnt de abdij van Thorn (met hof in Gilze en Baarle en goederen in andere dorpen) hoenderen in bezit te hebben. In hoeverre deze hoenderen daadwerkelijk voorouders zijn geweest van de Chaamse kiep zal in het ongewisse blijven.
Hoe dan ook: de Chaamse hoen heeft zich weten te handhaven en werd bekend om de flinke eierproductie en de goede smaak van de kapoenen (gecastreerde hanen).
Bronnen/Meer lezen:
- http://chaamshoen.nl/
- Taks Ad (2005) in de Chaamse kilometer, historie in grote stappen