Prehistorie tot de Middeleeuwen
Chaam ligt wat lager en daardoor zijn er -nog- geen sporen van boerderijtjes of grafmonumenten gevonden. Desondanks zijn er vele vondsten gedaan zoals vuurstenen en pijlpunten van zo’n 10.000 jaren geleden. Zie bijgaand kaartje van Archis. In het nabij gelegen Alphen en Strijbeek zijn wel grafmonumenten opgegraven: in Alphen is een grafheuvel op Kwaalburg mooi gerestaureerd.
In Alphen zijn ook erven gevonden van Romeinen en Franken. Een Frankische grootgrondbezitter Engelbert schenkt hier gronden aan sint Willibrord, die het aan de abdij van Echternach nalaat. De abdij van Echternach laat het parochiebeheer van Alphen inclusief Chaam en Riel en waarschijnlijk ook Diessen in 1175 aan de veel dichterbij gelegen abdij van Tongerlo. Inmiddels hebben de heren van Breda zich hier de macht toegeëigend. Zij schenken gronden aan de Tempeliers, de abdij van Tongerlo en samen met deze partijen zorgen zij dat deze dorpen door ontginningen groeien. In de 13e eeuw wordt Chaam voor het eerst vermeld: “Silva nostram de Cambe” als schenking van de abdij van Thorn.
Bronnen/Meer lezen:
- Hendriks, Johan en Jan van Eijck (2016), Het Verhaal van Alphen, Een uitgave van de Heemkundekring ‘Carel de Roy’ in samenwerking met Stichting Streekmuseum Alphen
- Verhoeven, Marc en Maurice Janssen (2019), Alles op een rij. Archeologische opgravingen in het Merovingisch grafveld in Alphen (Noord-Brabant), RAAP rapport 3560
- Bijsterveld, A.-J. (1987) Alphen (ca 1175-1350), Reorganisatie en integratie van een domein van de abdij van Echternach in de heerlijkheid Breda ook in Jaarboek ‘De Oranjeboom’43/44 (1990/1991)