Chaamse bedevaart
Sinds 2009 stimuleren wij als heem de bedevaart naar Sint Bernardus in Ulicoten onder de bezielende leiding van 1 van onze leden..
Bedevaarten bestaan al heel lang en gaan naar verschillende plekken.
Zie hiervoor het artikel onder Alphense tradities.
Echter ook Chaam was een bedevaartsoord voor Antonius Abt. Heilige Antonius was kluizenaar in de woestijn in de 3e eeuw, maar was de eerste monnik die volgelingen kreeg. Vele eeuwen later, in de late Middeleeuwen, kregen de Antonieten, een naar hem vernoemde orde het recht om varkens vrij rond te laten lopen, waarna de heilige sindsdien vaak met een varken wordt afgebeeld (en een bel).
In het midden van de 18e eeuw ontving de Chaamse parochie een reliek van de heilige Antonius.
In 1750 gaf de bisschop van Antwerpen toestemming om de reliek publiekelijk in Chaam te mogen vereren. Aan het begin van de 20e eeuw was Chaam populair als bedevaartsoord onder de boeren uit de regio.
Het ongepolychromeerde houten cultusbeeld van St. Antonius Abt in de kerk van Chaam dateert uit het begin van de 16e eeuw. Het is 90,5 centimeter hoog en stelt de heilige voor in een kleed dat met een gordel wordt samengehouden en waarover hij nog een mantel en schouderkap draagt; hij heeft een baard en op het hoofd draagt hij een muts. De staf (een taukruis) die hij vroeger waarschijnlijk in de rechterhand (die vernieuwd is) hield, is verdwenen; in zijn linkerhand houdt hij een boek en een bel; het varken staat aan zijn linkervoet.
Het hier (andere) afgebeelde beeld was oorspronkelijk onderdeel van een preekstoel.
Bronnen/Meer lezen:
- Ulicoten H. Bernardus van Clairvaux (knaw.nl): vanaf rond 1550, 20 augustus
- Antonius van Egypte – Wikipedia
- Cornelissen, Henk (2014) St Antonius Abt Chaam in de Runstoof jaargang 37.4
- Bedevaart naar Chaam (knaw.nl)