Na-oorlogse uitbreidingen
Na de oorlog groeide de Alphense bevolking snel. Het rijke roomse leven continueerde zich, met als gevolg veel grote gezinnen. Het huidige gemeenschapshuis werd opgericht als noodkerk, totdat de herbouwde kerk in 1955 weer in gebruik kon worden genomen. Dit was een tweede katholiek hoogtepunt, eerder was in 1951 Alphenaar Jos Baeten als bisschop van Breda geïnstalleerd.
Ook ontstond er bevolkingsgroei door een grotere aanwas van buiten de gebruikelijke lokale verplaatsingen. Dit vooral door de bezetting van de militaire basis de Kiek en vliegveld Gilze-Rijen. Er moest veel gebouwd wordt. De Molenwijk en villawijk ’t Zand werden ontwikkeld, in de jaren tachtig later gevolgd door de wijk de Wouwers. Begin jaren tachtig komt het nieuwe gemeentehuis gereed, welke na de herindeling in 1997 dienst doet voor de gehele gemeente Alphen-Chaam.
Het gemeentehuis nam de plaats in van schoenenfabriek Baeten. De leerlooierij en aanverwante nijverheid was van oudsher de voornaamste industrie in het agrarische Alphen. De leerlooierij werd geleidelijk vervangen als industrie door enkele andere bedrijven op het gebied van transport, bouw, houthandel, smederij/loodgieterij en agrarisch loonbedrijf. Alphen bleef dan ook in de eerste decennia na de oorlog vooral een agrarisch dorp. Vanaf de jaren zeventig kwam de agrarische specialisatie en intensieve veehouderij op. Sommige oude boerderijen werden vervangen door vrijstaande huizen met moderne stallen. De herstructurering van de landbouw heeft veel stallen inmiddels doen verdwijnen en in veel gevallen zijn de boerderijen en huizen op het platteland nu bewoond door ‘burgers.’
In de jaren zeventig werd begonnen met de planning van de ruilverkaveling in Alphen, die rond 1990 tot uitvoering werd gebracht. De ruilverkaveling heeft de agrarische infrastructuur serieus verbeterd, maar bijgevolg het eeuwenoude cultuurlandschap ingrijpend veranderd. Van de perceelindeling, die volgens de archieven minimaal vijf eeuwen grotendeels gelijk bleef, is nu weinig meer terug te vinden. Oude zandbanen, zoals het Poppels voetpad, zijn verdwenen. Bomen en houtwallen zijn gekapt, veelal gecompenseerd door een meer planmatige aanleg.
In de laatste dertig jaar heeft Alphen vooral gebouwd in de woonwijk De Ligt. De basisschool werd dan ook verplaatst richting die wijk. De aanleg van de rondweg in 2005 en de herinrichting van het centrum in de laatste jaren doet Alphen opnieuw van gezicht veranderen. Het is niet de eerste verandering gedurende de 1300 jaar sinds de eerste vermelding van Alphen -dat gedurende 2009 werd gevierd- en zeker ook niet de laatste keer. Met slechts een klein industrieterrein en een bescheiden, maar toch voldoende en divers winkelaanbod, heeft Alphen vooral een woonfunctie en werken mensen nu veelal buiten Alphen. Het is goed wonen in Alphen voor ruim 4000 mensen. Dit wordt onderstreept door een hechte sociale cohesie, wat blijkt uit de grote hoeveelheid verenigingen en activiteiten die worden georganiseerd. De vele bezoekers, die gebruik maken van de alsmaar uitdijende toeristische faciliteiten, bevestigen dat het door een prachtige natuur omgeven dorp een bezoek de moeite waard is!