De 1ste Poolse Pantserdivisie, een in Schotland opgezette divisie die in eerste instantie bestond uit Polen die voor of tijdens de oorlog hun land ontvlucht waren, had op donderdagavond 5 oktober 1944 het dorp Alphen bevrijd van de Duitsers. Als een Poolse wig waren ze doorgedrongen in de Duitse linie. Maar vooral de oostelijk gelegen buitenwijken o.a. Alphen- Oosterwijk en Druisdijk bleven ondanks een felle strijd nog in Duitse handen. De centrumbewoners van Alphen werden door de Polen geëvacueerd naar o.a. Turnhout en Tielen. maar de overige inwoners moesten nog regelmatig hun schuilkelder opzoeken vanwege de wederzijdse beschietingen.
Zo werd op 7 oktober ’s middags omstreeks 14.45 uur de Willibrorduskerk beschoten, met het gevolg dat de torenspits kantelde en op het middenschip van de kerk terecht kwam. Ook de wijzerplaten, stangen en tandwielen van de klok donderden naar beneden. Gelukkig overleefde het uurwerk dat een stuk lager stond de beschietingen, echter wel met de nodige littekens. Al in de vroege voormiddag van 27 oktober werden Alphen-Oosterwijk en Druisdijk door de 1ste Poolse Pantserdivisie o.l.v. generaal Maczek bevrijd. Vervolgens kwam Gilze aan de beurt en daarna Breda.
In ons Oudheidkundig Streekmuseum ziet u naast de unieke collectie Tweede Wereldoorlog voorwerpen nu ook een mooie fotocollage met o.a. de Poolse opmars, rustpauzes, voertuigen, gevangenen, gewonden verzorgen, doden begraven, bevrijding, verwoestingen, dodenherdenking etc.
Daarnaast ligt er ook een naar beneden gedonderde wijzerplaat van de uit 1910 daterende torenklok en nog meer interessant overgebleven oorlogsspul.
U bent welkom op zondag 29 september van 13.30 tot 16.30 uur. Vervolgens 13 & 27 oktober en 10 & 24 november. Maar ook iedere dinsdagmorgen van 10-12 uur en elke donderdagmiddag van 13.30-16.30 uur.