Het Regionaal Archief Tilburg heeft de archieven van het rampjaar 1672 in kaart gebracht. Dus ook de archieven van Alphen, Chaam en Riel.
In een serie blogs heeft onderzoeker Theo van Etten van het Regionaal Archief Tilburg de archieven van het rampjaar 1672 in beeld gebracht. Het uitgebreide blog over Alphen, Chaam en Riel is via deze link terug te lezen. Neem daar vooral een kijkje voor een uitgebreide toelichting. Hieronder kort de inleiding in het blog per dorp.
In Alphen zijn er vooral gegevens bewaard over troepen die overblijven in het dorp. Er is een specificatie met een opgave van wat dat het dorp heeft gekost. Meestal was dat ook de reden om het allemaal vast te leggen, om te proberen de kosten terug te krijgen. Deze staet van de geleden schaede geeft een overzicht uit 1672.
In de dorpsrekening van Chaam staan voor het jaar 1672 diverse posten genoteerd die de leverantie van hooi behelzen voor de Spaanse ruiterij in Breda en voor de Spaense als Ruijters van desen staet.
In Riel begon het rampjaar op 26 juli 1672 toen een troep Fransen het cleijn dorpken van Riel binnentrok. Het was een groep soldaten van ruiters uit het leger van de koning van Vranckrijck dat voor de stad ‘s-Hertogenbosch ofte Vlijmen lag. De inwoners van Riel hadden hun goederen in veiligheid gebracht binnen de kerk en in enkele woonhuizen daarbij gelegen. De ruiters kwamen naar de kerk en hebben de kerckdeuren met groot fortse ende gewelt met bijlen, hamers ende andere instrumenten opgeslagen ende geopent. De Rielse dorpelingen hadden hun kostbaarheden in kisten, kasten en koffers opgeborgen, met sloten en al. Die sloten sloegen de soldaten ervan af en roofden alle goederen, van cleederen, lijnwaet, gelt, silverwerck als verscheijde andere goederen van huijsraet. De inwoners doen opgave van wat hen ontvreemd is.
Bronnen/Meer lezen:
- Het rampjaar 1672 in Alphen (en Riel), door Eddy de Swart in de Runstoof jaargang 45 nummer 4 (2022)
- Regionaal Archief Tilburg