Chaam na de Tweede Wereldoorlog
De wederopbouw bracht ook Chaam veel goeds op het gebied van infrastuur: riolering, waterleiding en de weg naar Alphen werd in 1957 verhard.
In de jaren vijftig en zestig kwam het toerisme op. Al rond 1935 was er een brochure uitgeven door “Mooi Chaam” met daarin aandacht voor beschikbare pensions. In 1954 opende jeugdherberg het Putven (sloop ten bate van natuur in 2010). Campings werden opgericht en groeiden, met name bungalowpark de Flaasbloem vanaf 1961. De Flaasbloem kwam tot stand door de Hervormde gemeente van Chaam en stichting Het Grote Bos in Doorn. ‘t Boswachtertje dateert van 1963, het Klein Paradijs van 1965, de Meijsberg van 1967, Eldorado Bungalowpark van 1972 en in 1976 de Steengroeve. Na de creatie van de speelweide in 1970, kwam in 1977 het Weidebad tot stand (sluiting in 2016).
Het rijke roomse leven van voor de oorlog continueerde zich in eerste instantie na de oorlog met als gevolg vele grote gezinnen en de nood voor woning. In de jaren zestig startte de ontkerkelijking die tot heden ten dage heeft gezorgd tot samenvoeging van parochies uit omliggende dorpen.
Ook de hervormde en gereformeerde gemeente kwamen tot één Chaamse protestante gemeenschap in 1969, die ook nog eens een regiofunctie vervulde. De protestantse school was inmiddels sterk gegroeid, mede dankzij het ophalen leerlingen in omliggende dorpen met kleine busjes. In 1972 werd een nieuw schoolgebouw “het Beekdal” gerealiseerd.
In 1967 telde Chaam 2807 inwoners. Dat jaar staat voor veel (oud)inwoners om een andere reden in het geheugen gegrift. Een windhoos richtte op zondag 25 juni enorm veel schade aan en er vielen 2 doden en 17 gewonde personen te betreuren.
De bevolking groeide verder: rond 1970 ontstond de wijk Wolfsdonk. In de jaren tachtig /negentig de wijk Roode Beek, in 2000 een nieuw dorpscentrum en in meer recentere jaren de wijk de Brabander. Inmiddels was in 1997 Chaam (weer) gefuseerd met Alphen (en Strijbeek, Galder en Ulvenhout AC) tot een nieuw gemeente.
De landbouw doorging verschillende ontwikkelingen met als gevolg specialisatie en schaalvergroting. In Chaam ontstonden groeide het winkelaanbod. Ook kwamen er wat grotere bedrijfjes en een klein industrieterrein. Toch tot op heden heeft Chaam een woonfunctie voor inwoners die vooral buiten Chaam werken. Het is goed wonen voor de ongeveer 4000 inwoners die Chaam nu telt. De vele bezoekers, die gebruik maken van de vele toeristische faciliteiten, tonen aan dat het dorp omgeven door prachtige natuur een bezoek waard is!
Bronnen/Meer lezen:
- https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/windhoos
- https://www.youtube.com/Weidebad
- Heemkundekring Ledevaert (2010) Bedrijvig Chaam
- Valckx, G.J. (2012), Chaam van toen en nu