Het begon voor Rinus Timmermans allemaal in 1998. Jaap Homan, fotograaf, Ons Weekblad-correspondent en heemliefhebber vroeg hem: “Rinus, wil je niet bij de heemkundekring komen? Je weet zoveel van Alphen.” Rinus stapte in de vereniging en de rest is geschiedenis. Rinus stond aan de wieg van de werkgroep genealogie (stamboomonderzoek) van Heemkundekring Carel de Roy. Inmiddels is hij bijna 85 jaar oud. “Tijd om te stoppen”, aldus Rinus. Dinsdag 20 december nam hij afscheid. Lees verder onder de foto.
Door: Luc van Hoek
Van telefoonboek naar digitaal
De werkgroep Genealogie van Heemkundekring Carel de Roy was samen met het bestuur naar het Streekmuseum gekomen om Rinus bij zijn afscheid extra te bedanken. Voorzitter Eddy de Swart prees Rinus voor het opzetten van de werkgroep zo’n 13 jaar geleden. Rinus kan, ondanks zijn hoge leeftijd, nog altijd vertrouwen op zijn ijzersterke geheugen. “Het is allemaal begonnen met gegevens uit een telefoonboek van 1952. Inmiddels zijn er maar liefst ongeveer 90.000 (!) namen digitaal vastgelegd! Pas in 1952 kwamen er ook huisnummers per straat, eerder waren de huizen doorlopend genummerd. En dan wisten we nog maar alleen de hoofdbewoner; niet de naam van zijn vrouw of kinderen. Met onder andere Cees Schellekens, Nol Oomen en Joos Vromans zijn we toen begonnen. Alphen telde 410 huizen, Riel 230. Veel informatie kwam via bidprentjes. In die tijd kreeg je daarop ook meteen informatie over de gezinssamenstelling.” Mathieu Roelands, lid van de werkgroep: “eigenlijk hebben we als werkgroep meer aan rouwkaarten; daarop vinden we nog wel informatie over echtgeno(o)t(e) en kinderen, op bidprentjes nauwelijks meer.” Rinus: “we hebben toen een oproep gedaan via Ons Weekblad om bidprentjes; nou, die kwamen met schoendozen tegelijk binnen. We hebben inmiddels sommige stambomen kunnen achterhalen tot 1640 toe. Het scannen van de bidprentjes is een geduldig werk. Inmiddels hebben we er zo’n 4.500 vastgelegd voor ons archief.”
Passend cadeau
Rinus kreeg voor zijn vele werk in het Streekmuseum en voor de werkgroep van de voorzitter een passend cadeau: twee ingelijste stambomen, één vanuit de familie Timmermans en een vanuit de familie van Sas (echtgenote). Daarnaast waren beide stambomen ook vereeuwigd op twee placemats. Tot slot was er ook nog een verjaardagskalender aangevuld met prachtige foto’s van Rinus als vrijwilliger van de heemkundevereniging.
Nog actief
Rinus: “ik stop nu als vrijwilliger bij het museum. Ik wordt binnenkort 85. En minder gaan doen werkt voor mij niet, daarom stop ik helemaal. En ik heb nog voldoende andere bezigheden. Al vanaf september 1974 geef ik grondwaterstanden door aan het T.N.O. Dat deed ik jarenlang twee keer per maand, uit 16 putten. En ik geef ook de standen van de regenmeter al die tijd door. Zo had ik acht jaar lang dagelijks contact met Johan Verschuren, de weerman van Omroep Brabant. En na de verplaatsing van de St. Janskapel aan de St. Janstraat zorg ik ook voor het onderhoud van deze kapel. Tussendoor breng ik ook nog kaarten rond voor de Willibrorduskerk. Dus vervelen doe ik me niet.”